banner


Industriële monumenten in Noord Brabant


In 1979 werd door Stichting Uitgeverij Distel in 's-Hertogenbosch een boek uitgegeven met als titel "De Ruimten van de Werkende Mens"". De tekst was van Ton Kappelhof en geeft een inzicht in het industriële verleden van de provincie Noord-Brabant.

Na een inleiding over de industriële archeologie werden achtereenvolgens o.a. behandeld: De ruimten van de werkende mens - Het oude en nieuwe Brabant - De overgang van het argrarische naar het industriële Brabant - De energiebronnen - De komst van de nieuwe industrie - De economische geografie en De ontwikkeling van de fabrieksarchitektuur.

De tekst werd aangevuld met door mij in 1979 gemaakte zwart-wit foto's en waren een keuze uit de op dat moment nog aanwezige industriële gebouwen in de provincie. Deze foto's zijn allemaal opgenomen in de sectie "Industriële Monumenten" op deze website.

Bij het plaatsen van de foto's op deze webpagina's heb ik niet de exacte volgorde van het boek aangehouden maar de foto's in verschillende takken van industrie onderverdeeld. Sommige categoriën omvatten meerdere pagina's.